Okategoriserade

Sitzguide tillsammans med evenemangsansvarige -19

 

Hej och gratulerar till den nya studieplatsen! I samband med studierna börjar även studielivet, ah så härligt! En betydande del av studielivet är förstås studie-evenemangen. Ett av det mest traditionella evenemanget är sitzen, men vad är en sitz för något egentligen?

Sitzen är en traditionell akademisk bordsfest vanligast i universitetskretsar. Under sitzen äter man en trerätters middag, sjunger snapsvisor och har ibland program i form av exempelvis ”lekar” eller presentationsrundor m.m. Centralt i sitzen är snaps, sång och gott sällskap.

Under sitzen gäller ”sitzregler” som varierar från en förening till annan. Sitzreglerna introduceras i början av sitzen av sångledarna som fungerar som ”programledare” under kvällen, det vill säga drar igång visorna, straffar olydiga och mycket mer. På de flesta sitzer får man besöka toaletten endast under en ”paus” det vill säga ”konferens”. Att använd mobiltelefon samt tala i mun på sångledare är även ofta förbjudet och straffbart. Trots dessa regler är sitzen en rolig och lättsam tillställning.

Under sitzen kan råda sittordning. Till sitzen behöver du med huvudsakligen gott humör och en sångbok.

”Dresscoden” är ofta i Stadga halare, men dresscoden nämns ofta skilt i evenemangsbeskrivningen. Var inte rädd att go all in om sitzen har ett tema. Den med bäst utstyrsel får mycket uppmärksamhet samt ära.

Helan behöver inte och rekommenderas inte att ta i samband med varje snapsvisa, endast de som man traditionellt tar helan i samband med, exempelvis ”Helan går”.

Sitzen avslutas med punsch, kaffe, efterrätt och allra sist en traditionsenlig visa.

Kom ihåg att alla någon gång varit ”sitz-amatörer” (även de allra proffsigaste gamylerna tro det eller ej) så var inte panikslagen om du inte kan alla visor och traditioner ”fresh from the womb”. Våga fråga vägledning av dina ”medsitzare” och det är bättre att sjunga lite fel än att vara tyst.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att ha det roligt, hålla fiilisen uppe och att maginnehållet allra helst skall hållas inom magsäcken (om du inte vill betala).

Till slut för att citera vår Ordförande -19:

”Man behöver int dricka helan, man ska påriktit respektera reglerna och sångledarna o att de e int ok att ba perseillä utan att tänka på andra...Typ...That´s it” - Emilia Rosenblad

 

Ingredienser för en garanterat lyckad sitz:

  1. Respektera dina medsitzare och ”dissa” inte någon
  2. Respektera reglerna, sångledarna samt personalen
  3. Ta hänsyn till din omgivning
  4. Håll fiilisen uppe och vid behov muntra upp medsitzare
  5. Sjung så du skulle göra Whitney Houston avundsjuk
  6. Ha det roligt och njut!

Lämna ett svar