Presentation av styrelseposterna- Sekreterare
Styrelseposterna kommer under veckan att presenteras på Stadgas blogg. Idag är det dags för Emilia Rosenblad att presentera sekreterareposten! Vill du ha en mer utförlig beskrivning av posterna är du varmt välkommen på höstmötesinfo 13 november kl. 18.00 i Domvillan.
Vilka har dina uppgifter varit under styrelseåret?
Som sekreterare har jag skrivit protokoll på styrelse-och föreningsmöten, och det är sekreterarens uppgift att skriva verksamhetsberättelsen för året efter årets slut. Utöver dessa traditionella sekreteraruppgifter fungerar Stadgas sekreterare även som prepkurs-och rekryteringsansvarig. Att organisera årets prepkurs var min viktigaste uppgift, och under hösten har jag fokuserat på rekryteringsverksamheten, dvs. att få stadgeiter att åka till sina gamla gymnasier och berätta om rättsnotarieutbildningen, uppdatera powerpointer etc. Utöver det har jag hjälpt till och gjort saker där det behövts.
Hur kommer denna post eventuellt förändras inför nästa år?
Sekreterarens uppgifter kommer att hållas relativt likadana även nästa år, den förändring som (förhoppningsvis) kommer ske är att den juridiska verksamheten i Luckan faller på sekreteraren.
Vad är det mest utmanande med din post?
Det mest utmanande med sekreterarposten är utan tvekan att ordna prepkursen. Ifall man aldrig har försökt sig på att ordna en kurs för cirka 20 personer är det utmanande att förstå exakt vad som behövs för en lyckad kurs och hur mycket tid det tar att få fram allt material som behövs etc. Dock får man hjälp av sin kommitté och resten av styrelsen, vilket underlättar mycket. Att sedan se prepkursen lyckas är en otrolig känsla som lätt väger upp för allt arbete man lade ner på organiserandet.
Vad är mest givande med din post?
Det mest givande med sekreterareposten för mig var rekyrteringsverksamheten och prepkursen. Att se prepkursen lyckas och få bra feedback för den är fantastiskt. Under prepkursen och gymnasiebesöken får man kontakt med massor av olika människor som har bestämt sig för att söka in till RN som vill prata, fråga och be om hjälp. Att sedan se dessa människor lyckas och vara med på listan av årets gulisar var en så härlig känsla för mig, det kändes som man faktiskt har åstadkommit någonting viktigt och kunnat hjälpa någon. Det gör all prepkursstress värt det.
Hurdan borde man vara som person för att passa bra till uppdraget?
Man behöver vara öppen, villig att hjälpa, positiv och social. Att ha någon form av stresshanteringsförmåga vore antagligen bra, men är tydligen inte ett måste. Personen ska ha viljan (och orken) att arbeta för Stadgas bästa och föra föreningen framåt.
Behövs förkunskaper?
Protokoll lär man sig skriva, så här behövs inga förkunskaper. Kunskaper i svenska språket och grammatiken är ett plus. Själv hade jag aldrig försökt mig på att ordna någon form av kurs innan prepkursen och klarade mig relativt bra igenom det, så även detta lär man sig. Jag skulle dock rekommendera att man någon gång under sitt liv har varit på en prepkurs eller arbetar tillsammans med någon som gått på en så att man kan arbeta för att göra prepkursen ännu bättre än den varit tidigare.
Favoritminne från stysseåret?
Stysseåret har för mig gått lite i en dimma, och har inte speciellt många specifika minnesbilder. Hela året kommer dock förbli ett av mina favoritminnen; det har varit fantastiskt roligt, man har haft möjligheten att träffa en massa nya människor, stiga ur sin comfort zone, göra saker man annars inte fått möjlighet att testa och pusha sig själv till att lära sig en massa nytt. 11/10 would do again!