Okategoriserade

Lilla exkun till Köpenhamn

Tidigt på tisdag morgon träffas stadgas 12 resenärer vid Helsingfors-Vanda flygfält. Ruusu delar ut flygbiljetterna och exkun kan börja.

Efter en kort flygresa landar vi i Köpenhamn. Klockan är 7 och staden har knappast vaknat, men Stadga är vaken och på plats. Lite orienteringstalanger krävs för att hitta hostellet, men till slut hittar vi fram. Bagaget kan lämnas på hostellet och 12 hungriga stadgeiter börjar nu söka efter något att äta. Tillslut hittar vi en restaurang där vi får brunch. Hela personalen bestod av endast en kvinna, som tydligen hade hoppats på en lugn morgon, men nej, nu fick hon plötsligt 12 hungriga kunder på en gång.

I Köpenhamn besökte vi 2 stycken advokatbyråer. Det första besöket gjorde vi till Njord Law firm. Njord är en nordisk advokatbyrå, som har som mål att utveckla sin verksamhet i hela norden samt de baltiska länderna. Fast vissa stadgeiter hade önskat att presentationen hållits på danska, var språket ändå som tur engelska! På Njord blev vi emottagna av en finlandssvensk, som nu arbetar för advokatbyrån i Köpenhamn.

 

Här passar det bra med en kommentar om språkanvändningen i Danmark. Vissa stadgeiter var rätt så ivriga med att använda svenska, samt öva på sitt danska uttal med lokalbefolkningen. Danskarna tycktes ändå inte förstå vår svenska så bra som vi hade hoppats. Som tur hade vi engelskan som reservspråk, ifall inte de nordiska språken räckte till som kommunikationsmedel.

Den andra advokatbyrån vi besökte var Kammeradvokaten. Det intressanta med den här byrån är att den har monopol på att fungera som statens privata advokatbyrå. De här betyder alltså att det är Kammeradvokaten som alltid representerar staten i domstol. Inte statens egna jurister eller någon annan.

 
IMG_5538

Ett annat intressant besök var (hippie)stadsdelen Christiania, som inte ens officiellt är en del av Köpenhamn. Stadsdelen är känd för sin alternativa livsstil. Här får folk leva i sitt eget lilla miniatyrsamhälle ganska långt så som de själv önskar och tycker. Över hela stadsdelen tycktes det ligga ett stort tjockt gräsmoln. Man kan alltså säga att det alltid är dimma i Christiania, något som stadsdelens invånare, unga samt gamla, gärna bidrar till…

Under vår resa besökte också två av oss Malmö och fick alltså åka över BRON. Sverigebesöket klarade de två stadgeiterna av nästan utan skråmor… Andra sevärdheter var b.la. Nyhavn, parlamentshuset och lilla sjöjungfrun.

Onsdag kväll var vi alla 12 tillsammans ut och äta. Att hitta ett ställe dit alla skulle rymmas, samt ett som skulle passa för alla, ställde dock till viss problematik för 12 blivande jurister. Allt slutade som tur lyckligt. Vi fick alla njuta av öl, burgare och varandras sällskap i samma bord hela onsdag kväll.

Ingen lärde sig flytande danska, räkna eller använda sig av dansk valuta utan problem. Till detta skulle det säkert ha behövts ett par dagar till i Köpenhamn. Trots detta var det en riktigt lyckad resa, som säkert alla fick goda minnen av. Det bästa med resan var förstås det fantastiska sällskapet.

Tack Stadga!

 

 

Lämna ett svar