Okategoriserade

Emilia berättar om sitt gulisår och prepkursen

12596123_10208437812203518_1364863254_nHej!

Jag heter Emilia och kommer från Pargas. Jag studerar första året på Åbo Akademi och linjen för rättsnotarie. En rättsnotarieexamen är den lägre högskoleexamen i rättsvetenskaper. Härifrån tänker jag och de allra flesta fortsätta vidare och studera till magisterexamen t.ex vid Åbo universitet, där de har kvoter för oss ÅAs rättsnotarier. Det finns även en möjlighet att vidga vyerna och söka sig till t.ex Helsingfors eller Vasa för fortsatta studier. Vår ämnesförening heter Stadga, och är ganska liten. Det leder till att man känner de flesta och alltid har någon som kan hjälpa till när det behövs.
Fastän vi rättsnotarier inte är många blir man inte utan kontakt till andra ämnesföreningar.
Åbo är en bra studiestad och utbudet av studerandeeveneng och fester är stort. På grund av detta lär man sig lätt att känna andra studeranden och man kan gå på evenemang utan sina närmaste vänner eller studiekompisar och ändå hitta någon att umgås med. Jag har verkligen inte ångrat att jag valde Åbo och Stadga framför Helsingfors. Att Åbo Akademi inte erbjuder hela examen känns inte som ett problem, utan det är en självklarhet att fortsätta studierna i Åbo eller någon annanstans.

Innan jag skrev inträdesprovet förra året gick jag Stadgas prepkurs. Kursen var verkligen ett bra stöd och gav en stadig grund för inträdesprovet, utan att gå kursen hade jag exempelvis inte vetat hur man ska behandla rättfallsuppgifter på rätt sätt! Kursen motiverade även att läsa då man hade chansen att prata med och lyssna på de andra som skulle skriva inträdesprovet. Det gick även lättare att få en överblick av inträdeslittaraturen, då mängden information är så mycket större än vad man var van med från gymnasiet. Att få öva att skriva simulerade inträdesprov under kursens lopp var även till stor hjälp, så man visste vad som skulle förväntas av en under det riktiga inträdesprovet. Prepkursmappen var även en räddare i nöden de sista dagarna innan inträdesprovet då man behövde repetera allting en sista gång. Skulle jag söka in på nytt hade jag gått kursen igen!

Livet som rättsnotariestuderande är rätt så bra! 12583954_10208437812163517_1448976373_n

Lämna ett svar