Okategoriserade

Att göra det rätta valet

Hej på er alla! Jag heter Aapo Mahlamäki och jag är en 20-årig åbobo. Jag är en helt ny Stadgeit – det vill säga jag inledde mina rättsnotariestudier vid Åbo Akademi nu i januari. Allt är fortfarande ganska nytt för mig men alla har varit jätte hjälpsamma och trevliga mot mig och hjälpt vid behov.

Mitt modersmål är finska men jag har studerat A-svenska i gymnasiet och satsat ganska mycket på svenskan under gymnasietiden. Jag var kanske 16 år då jag bestämde mig för att jag vill studera juridik. Min väg hit till Åbo Akademi har dock varit lite krokig. Då jag var abiturient hörde jag talas om Åbo Akademis rättsnotarieutbildning och jag började överväga det alternativet på allvar. Efter studentskrivningarna orkade jag dock inte läsa så mycket och istället sökte jag till Åbo universitet för att studera språk, där jag inledde mina studier hösten 2015. Språkstudierna kändes intressanta till en början och jag trodde att jag skulle bli en språklärare. Jag förstod dock ganska snabbt att det var något som jag absolut inte ville göra i framtiden. Jag undrade varför jag hade avstått så lätt från min dröm om att bli jurist.

En grå novemberkväll för drygt ett år sedan var en stor vändpunkt för mig. Jag funderade på min framtid och var osäker på vad jag skulle göra. Det var dock klart att jag inte ville fortsätta mina språkstudier. Jag var uttråkad och kom på idéen att besöka ÅA:s webbsidor. Efter en stund hade jag rättsnotarieutbildningens webbsidor framför mig och jag ville se vårens inträdeslitteratur. Det tog en sekund för mig att fatta mitt hittills bästa beslut – jag bestämde mig för att söka till ÅA, och allt började kännas väldigt klart.

Då jag till en början öppnade böckerna tvekade jag nog lite. Det kändes skrämmande att försöka greppa all information på ett främmande språk. Jag använde ordbok första gången jag bekantade mig med böckerna och kollade några begrepp i boken, men efter det har jag inte behövt använda ordböcker. Jag blev lättad då jag märkte att jag förstod texten. Slutligen var det bara en stor fördel att läsa på svenska eftersom jag var tvungen att koncentrera mig helt och hållet på det jag läste. Inträdeslitteraturen kan vara ganska abstrakt och jag tycker att det var klart när konstruktionerna och paragraferna utformades på svenska i mitt huvud. Allt annat gjorde jag på finska, så jag hade liksom två parallella ”helheter” i mitt huvud hela våren som jag inte kunde blanda med varandra.

Jag deltog på Stadgas prepkurs och den var verkligen till stor hjälp för mig! Att studera juridik handlar inte bara om att läsa utan man måste också kunna tillämpa det man läst, vilket jag fick jättebra tips om på prepkursen. Under kursen hade vi förutom föreläsningar (där vi gick igenom inträdeslitteraturen) även bl.a. simulerade inträdesprov, rättsfallsövningar, och vi fick dessutom tips på hur man svarar på juridiska frågor. 
Den största nyttan för mig var att jag lärde mig hur man svarar exakt och noga (vilket är väldigt viktigt när det är fråga om juridik) på frågorna i provet. Att göra de två simulerade proven var enligt mig den bästa övningen inför inträdesprovet. Jag tycker också att det var väldigt bra att alla fick respons på sitt simulerade inträdesprov, då detta hjälpte mig att koncentrera mig på de saker och svarstekniker som jag ännu inte kunde. Även prepkursmappen som utdelades på kursen var till väldigt stor hjälp vid repeterande under de sista veckorna innan urvalsprovet.

Kort sagt – prepkursen gav mig mera självförtroende inför provet och utan rättsfallsövningarna eller tipsen på förbättring av svarstekniken hade jag inte klarat av inträdesprovet. Prepkurssitzen som ordnas under veckan var förstås också en stor motivationshöjare 😉

Den rättsvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi är ganska liten, men det betyder bara bättre gruppanda bland studerande. Alla hjälper varandra vid behov. Dessutom får vi alla ÅA:s rättsnotarier en stor fördel på arbetsmarknaden. Våra kurser är på svenska och finska i samarbete med Åbo universitet, vilket betyder att vi behärskar lagstiftningen på båda språken. Dessutom kan jag inte göra något annat än att bara varmt rekommendera ÅA:s rättsnotarieutbildning till alla finskspråkiga som vill ta ett språkbad i Finlands bästa studiestad.

Hoppas vi ses på prepkursen! ☺
– Aapo

profkuva

Lämna ett svar