Årsfest

 

Gratis årsfest 2020?

 

Årets finaste fest, årsfesten, närmar sig med stormsteg. Stadga söker sponsorer till årsfesten, och vi önskar att även aktivera våra kära medlemmar i detta projekt. I praktiken innebär detta att ifall ni lyckas få en eller flera sponsorer att bidra finansiellt till årsfesten får ni ett avdrag på 10€ av er årsfestbiljett för varje sponsorering på ca. 100€ (får ni in stora summor kan ni givetvis få årsfesten gratis. Summorna bedöms in casu). Sponsorerna erbjuds synlighet i sångbladet, och ifall summan är hög kan sponsoren få synlighet på stora skärmar i festsalen. Ni får gärna kontakta mig på projekt@stadga.fi /Nelly Karhunen eller vår företags-och samarbetsansvarig samarbete@stadga.fi /Julius Forsblom gällande saken.

Stadga kontaktar även vissa företag så lönar sig att höra med mig eller Julius innan ni kontaktar företagen.
Styrelsen och ÅFK tackar er för er insats som möjliggör Årsfesten!
(Sponsorering i annan form än finansiell bedöms in casu).

 

Stadgas årsfest är en av årets absoluta höjdpunkter. Årsfesten äger rum på en lördag i oktober, men firandet inleds redan en vecka i förväg. Årsfesten är en ståtlig och fin fest som ordnas för att fira vår ämnesförening och dess medlemmar. För att festen ska gå så smidigt som möjligt och för att alla ska ha så roligt som möjligt så är det ännu viktigare att ha koll på de regler och den etikett som gäller. 

Vett och etikett – Axel Hård Af Segerstad
Programmet under årsfesten

Solenn akt

Kvällens första etapp är solenn akten där olika vänföreningar ges tillfälle att gratulera Stadga på sin årsdag och samtidigt överräcka eventuella gåvor åt styrelsen. Enligt etikett bör damernas axlar vara täckta under solenn akten. Det är inte obligatoriskt för medlemmar att delta i solenn akten. 

Efter detta är det dags för lite mingel, varefter banketten inleds kl.19.00. Tider och andra instruktioner finns på inbjudan.  Marskalken meddelar när banketten (dvs. middagen) börjar. Herrarna tar sin bordsdam i armen och visar henne till sin plats. När det är dags att sätta sig drar bordsherren först ut stolen för sin bordsdam innan han själv sätter sig.

Banketten

Banketten är en fin trerättersmiddag. Banketten inleds med att fanorna bärs in varefter gästerna får sätta sig till bords. Herrarna hjälper sin bordsdam med stolen och sätter sig själv därefter. Damerna placerar sin handväska i knät eller hänger den på på stolen. Man avlägsnar sig från bordet endast då marskalken meddelar att det är konferens, dvs. paus. 

Under årsfesten leds sången av två sångledare. Sångledarna bestämmer när det sjungs och vad det sjungs. När sångledarna eller marskalken har ordet är övriga deltagare tysta. Detsamma gäller för tal. Det hör även till god etikett att inte äta då någon håller tal. När banketten avslutats är det dags för dans. Enligt etikett ska den första dansen dansas med din bordsdam eller kavaljer. 

Nachspiel

Nachspiel eller “nahare” är årsfestens efterfest. Det ordnas transport till efterfesten med buss. Sångledarna meddelar vilken tid bussarna avgår. På nachspiel serveras det både mat och dryck. Festen fortsätter vanligtvis in på småtimmarna. Damerna kan byta om till cocktailklänning ifall de vill. Observera att du kan behöva köpa drickabiljetter till på nachspiel på förhand.

Klädsel under årsfesten

Dresscoden under årsfesten är högtidsdräkt med akademiska ordnar. I praktiken innebär detta långklänning för damer och frack eller mörk kostym för herrar. Dessutom bär man förtjänsttecken och föreningsband. Nedan följer noggrannare anvisningar för damer respektive herrar. 

Damer 

Enligt etikett bör damernas klänning vara så lång att den täcker vristerna. Färg, material och ärmlängd har ingen betydelse, huvudsaken är att klänningen är festlig. Till klänningen bärs klackskor eller festsandaler. Det hör även till att  ha något som täcker axlarna (t.ex. sjal eller bolero), eftersom damerna enligt etikett inte skall ha bara axlar innan de sätter sig till bords.

Accessoarer får var och en välja fritt enligt vad man anser vara passande och smakfullt men enligt etiketten ska kvinnor inte bära armbandsur. Om man väljer att ha festliga handskar på sig ska man ha alla smycken, förutom förlovningsringen eller vigselringen, ovanpå  handskarna. När man sätter sig till bords tar man sedan av handskarna och lägger dem i knät. Håret ska vara uppsatt så att nacken syns. Under nachspiel är det tillåtet att byta till cocktailklänning.

Herrar

Herrar bär svart frack med vit väst och vit fluga eller mörk kostym (svart eller mörkblå) med vit skjorta och slips. Folkdräkt eller uniform är också tillåtet. Till frack bärs inte armbandsur men fickur är däremot tillåtet. Valbara accessoarer är svart cylinderhatt, vit halsduk och vita handskar. Utomhus bärs svart kappa eller cape. Till kostym är det tillåtet att bära armbandsur. Herrarna bär svarta skor och strumpor som går till knäna.

Band och förtjänsttecken

Banden, som inte får uppgå till fler än tre till antalet, bärs i ordningen: kårband, nationsband, andra föreningar. För förtjänsttecken gäller det som är bestämt för det specifika tecknet. Om inga bestämmelser finns bärs de på vänster sida. Om banden är flerfärgade kommer alltid den tyngre färgen lägre ner. Akademiska utmärkelser och medaljer ska bäras på årsfest. Stadgas band får köpas i kansliet.

Damerna binder banden till en rosett och fäster dem nära hjärtat. Alternativt  bärs banden långa från vänster bröst till höger höft. Banden skall inte röra bar hud. Om man har täckta axlar kan man bära bandet över vänster axel och runt höger höft.

Herrar iklädda frack bär banden innanför västen. Dessa går från höger axel, mellan de två synliga knapparna på frackskjortan, ner mot vänster höft och kan med fördel fästas i västen, hängslena eller i skjortan. Herrar i kostym bär banden på vänster kavajuppslag.

Sillfrukost

Sillfrukost eller “sillis” ordnas dagen efter årsfesten på förmiddagen. Det ordnas busstransport till sillis som traditionsenligt ordnas på hemligt ställe. Vanligtvis delas det ut armband under årsfesten som berättar vilken buss du ska åka med. Sillisens dresscode är halare och/eller klädsel enligt tema. Dessutom hör det till att ha en valfri huvudbonad. På sillis bjuds det på mat och dryck, så det är alltså inte nödvändigt att ta med något eget. På eftermiddagen ordnas det busstransport till eftersillis på campusområdet.